top of page

Osteopatiskt snabblexikon


Vad har generell osteopatisk behandling gemensamt med världens bästa TV serie? Vad gör egentligen en osteopat? Vilket verktyg är effektivast för vilken dysfunktion ? Stora filosofiska frågor som jag funderar över varje dag.

I väntan på nästa säsong av Game of Thrones har jag emellertid gjort en sammanfattad lista över förkortningar och uttryck som osteopater ibland slänger sig med. Förklaringarna kanske inte säger så värst mycket än, men tanken är en liten bloggserie där jag beskriver utförligare hur var och en av teknikerna fungerar och går till. Vi osteopater gillar evidensbaserad kunskap och osteopatisk forskning är på frammarsch. De tekniker som vi inte riktigt kan justifiera med vetenskap – men som ändå ger fantastiskt resultat – ska jag förklara med de teoretiska modeller som är mest vedertaga i dagens skrifter.

Är ni redo? Har kommer några av de tekniker som vi lär oss på Skandinaviska Osteopathögskolan, utskrivna och i prydlig bokstavsordning:

BLT – Balanced Ligametous Tension

CO – Cranial Osteopathy

GOT – General Osteopathic Treatment

HVT/HVLA – High Velocity Technique / Hight Velocity Low Amplitude

IVM – Involuntary Motion

MET – Muscle Energy Technique

SAT – Specific Adjustment Technique

STT – Soft Tissue Technique

TBA – Total Body Adjustment

VO – Visceral Osteopathy

http://www.moddb.com/mods/game-of-thrones

Om detta inte gjorde dig så mycket klokare kommer det komma fler inlägg kring de olika teknikerna för att bena ut de olika koncepten.

Source: "Osteopathy" J. Parsons, N. Marcer


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page