top of page

Vilken kroppstyp är du? Del 1


Har du hört om Ectomorf, Mesomorf och Endomorf? Det är en teori kring olika kroppstyper, även kallat biotypes eller somatotypes (soma = kropp). Teorin utgår från olika vävnader som dominerar i en kropp redan när vi är en liten cellklump i mammas mage, vilket ger kroppen speciella egenskaper. En kropp är aldrig 100% en av kroppstyperna men man kan känna igen sig och få värdefulla insikter om sin kropp när man börjar kika närmare på detta! Det kan vara till stor hjälp när man som osteopat ska hjälpa en patient, eller för att optimera sin egna hälsa och förståelse. Här kommer en snabbgenomgång!

Ectomorferna (nervsystemet dominerar) är till kroppen långa och tunna och har gärna en nervös, funderande och tänkande personlighet. (Tänk dig munkar i tibet.)

Mesomorferna (muskulsystemet dominerar) är stora och starka med naturligt atletiskt utseende och har lätt för att bygga muskler. Detta byggandet gynnas simultant av deras temperament samt kompetativa och bestämda sinne. (Arnold Schwarzenegger.)

Endomorferna (matspjälkningssystemet dominerar) har den runda och ibland bastanta kroppsformen. Till personligheten är de omtyckta och sociala och glada i mat och kärlek, har nära till skratt och som gillar bekvämlighet och "njuta av livets goda". (Jultomten alla dagar i veckan!)

Endomorf (vänster), Mesomorf (upp), Ectomorf (höger), och några mitt emellan!

Alla människor är såklart blandningar av alla dessa, men genom studier (Sheldon heter snubben som gjort mest vedertagen forskning på ämnet, bara googla på om du är mer intresserad!) har man hittat generella mönster som verkar stämma överens med befolkningen.

Genom att känna till sin kroppstyp kan man få reda på vilka träningsmetoder som funkar bäst för just sin kropp. Till exempel bör Ectomorfer satsa på långdistans, Mesomorfer på sprint eller explosivitet och Endomorfer på tunga vikter, men detta är bara generellt! Om en Ecto älskar att sprinta så ska hen såklart göra det! Men gärna med kunskapen om att det är möjligt att kunna förebygga vanliga skador som uppkommer för just den kroppstypen i det träningssammanhanget. Med rätt komplementerande träning kan det bli hur bra som helst ändå.

Vilken typ är du?

Personligen har jag en endo kropp med en ecto-endo personlighet skulle jag säga. Haha, inte konstigt att man kan känna sig förvirrad i sin kropp ibland!

Det är viktigt att inte lägga värdering i sin kroppstyp utan att använda det som en verktyg att förstå och kunna utveckla sig själv på ett bra sätt. Den personliga kroppstypen är en grundförutsättning och bör ses som ett verktyg för förståelse kring sin kropp, inte ett permanent fack som man placerats i för det är fel, ingeting är skrivet i sten. Du kan alltid manipulera din kroppssammansätting och hacka din inre biologi med rätt kunskap och förståelse. Bäst resultat ges alltid när du jobbar med kroppen!

I Kroppstyp Del 2 berättar jag om hur man som osteopat / manuell terapeut anpassar sin behandling utefter patientens kroppstyp – väldigt spännande!

Källa: J. Parcer, N. Marcer "Osteopathy Models for Diagnosis, Treatment and Practice" 2006. (Måste slänga in här att författaren till boken Nicholas Marcer kom och föreläste för oss i skolan om autonoma nervssystemet och är en helt fantastisk människa och förebild! Boken är suverän och lättförstådd även om man inte är så insatt i osteopati.)


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page