top of page

What gets measured gets managed!


Mät de områden du vill förbättra dig i!

Ta exemplet att du vill springa fortare – då behöver du mäta tiden det tar för dig att springa en viss sträcka. Du kan mäta tiden på en och samma runda eller mäta min/km med gps-klocka eller mobil.

Den som hellre är ute efter känslor kan få det svårare att mäta i siffror och konkret se förbättringar men det finns sätt att mäta det också! Till exempel vill du att det ska kännas härligare att springa, då kan du scorea – betygsätta – din runda direkt efter du kommit tillbaka. Hur bra kännes det intuitivt mellan 1-10? Detta är ett supertipps för dig som inte älskar löpning (än)! Lovar att du kommer stiga i betyg om du börjar mäta det regelbundet.

What gets measured gets managed! Mät med GPS-pulsklocka och runfeeling score.

Troligen kommer känslan efter en rund att korrelera med tiden genom känslan av förbättring och utveckling då snabbare tid ger härligare känsla trots samma kraftansträngning under passet. Om det inte var ett intervallpass, då är fart och ansträngning mer, och känslan kanske först pest och pina men underbart så fort endorfinpåslaget kickar in!

För att undvika denna eventuella bias och utveckla kännedom om sin kropp och känslor så prova att springa utan att mäta varken tid, puls eller någonting under passet eller bara inte kolla på dina mätningar tills att efter du kommit hem från löpturen och scoreat. Då tar du två i en smäll utan att influera resultaten med bias!

Om du istället till exempel vill förbättra din kost eller ketos behöver du mäta blodsocker/ketoner (hårt värde) eller kanske känsla i magen efter en måltid (mjukt värde). Olika mätstrategier för olika ändamål, det viktigaste i början är inte att välja rätt metod – det kommer tidsnog! – utan fokusera på att bara börja mäta. Du behöver inte ens lägga så mycket värdering i mätresultatet, bara uppmärksamma din riktning.

Grejen är att vad du än tar dig för – springa, äta, prestera bättre, läsa snabbt, balansera – så kommer du automatiskt ägna mer tankeversamhet och uppmärksamma energi till aktiviteten och därmed förbättra det bara genom att mäta! Vad som mäts blir bättre.

Lycka till!


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page