top of page

Trochanterbursit


Det är så lätt att glömma hur det känns att ha ont när man är frisk. Men lärorikt! Någonstans i bakhuvudet så låtsas jag att jag cyklade omkull med flit just för att känna på de smärtbeteenden och kompensationsmöster som utvecklas i rörelseapparaten när man slår sig. Jag har nämnligen dragit på mig en trochanterbursit. Förvisso var det ganska fräckt att erfara alla förändringar i min egen kropp och reflektera över dem med mitt nya kliniska perspektiv som osteopatstudent. Det hade varit intressant med fler experiment! Tyvärr är det inte så etiskt okej att kasta omkull folk för att kika på hur de kompenserar för att skydda smärtområdet.. Får se när jag utsätter mig själv för en klinisk diagnos igen (har en medfödd talang för cykelvurpor) men jag hoppas att det dröjer tills dess..!

En saftig lårkaka toppad med färska blåmärken.

Trochanterbursit har vi pratat om i skolan. Det är en inflammerad slämsäck som sitter vid trochanter major på os femur (den mest laterala punkten på lårbenet). Enligt litteraturen kan man bli diagnostiserad med trochanterburstit vid följande:

Trochanterbursit M70.6

Orsak: Senor från de muskler (m gluteus maximus, m gluteus minimus och m tensor fascia lata är ofta involverade) som löper över benutskottet trochanter major irriterar den skyddande bursan p.g.a. ökad friktion vid överansträning eller trauma som vid en direktskada som ledar till lokal inflammation.

Symptom: Lokal smärta och ömhet vid palpation samt utåtrotation och slutet av ROM. Belastningsmärta i utsidan av höften. Svullnad, tecken på djupt liggande inflammation.

Evaluering: Det finns inget specifikt test utan avgörs av palpation och anamnes. Oftast svullnar en bursit mer än en tendinit.

Behandling: Återhämtning. Varm/kallt vatten för ökad cirkulation och håll igång rörelse utan större belastning. Då akut inflammation är en kontraindikation så behandlar vi ej lokalt, dock behandlar vi globala fynd för att hjälpa kroppen till optimal läkning. NSAIDs vid ej övergående besvär.

Källa: Klassrummet och Thomas A. Souza ”Differential Diagnosis and Managemant for the Chiropractor” (5th ed)


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page