top of page

Du som har ett sitta-på-rumpan-jobb, detta inlägget är till dig ♥


Jag behandlar mycket stelhet kring rygg, axl och höft i min klinik. Patienter kommer in med smärta och oro och undrar vart rörligheten från 90-talet tog vägen efter åren framför skrivbordet på jobbet. Den stillasittande livsstilen är en liten rörlighetstjuv och i vårt samhälle så ser det liksom ut så. Utan att döma den som sitter, den har nog med stress på sina axlar ändå, så vill jag bara uppmunta till lite mera rörlighet. Så du som har ett sitta-på-rumpan-jobb, detta inlägget är till dig ♥

Rörlighet är bra grejer det. Det gör bland annat att du inte känner dig som en 100-åring när du egentligen precis fyllt 33. Rörligheten gör också att du skyddar dig från andra överbelastningsskador när du kan använda hela kroppen som en enhet istället för att tvingas lägga all vikt på ett samlat ställe. BAAM så sitter du där med ett saftigt ryggskott och en huvudvärk from hell!

Överrörlighet är dessvärre inte lika najs som alla fancy yogaposer ser ut. Du som är överrörlig behöver träna muskelstyrka i kombination med koordination and balans för att skydda dina leder som annars lätt kan bli överbelastade. Det gäller alltså att hålla sig innanför skalan i "range of motion" .

De flesta av oss känner oss stela och mindre rörliga. Ibland är man väldigt stel i vissa leder och superrörlig i andra. När du har hittat vilka leder du har normalt rörelseomfång i och vilka som är under- eller överrörliga, då kan du börja greja runt med kroppen på riktigt!

Så hur gör man då för att öka rörlighet? Man stretchar järnet! Men järnet syftar jag på att det ska göras ofta men inte provocerande. Det ska kännas "stretchigt" men inte göra asont. När du hittat ändläget kan du gunga där lite dynamiskt för att ge lagom belastning på senor och ligament. Precis som med styrketräning behöver man öka successivt, vilket är gött i början för då kan man ligga lite på latsidan samtidigt som man gräver fram bra resultat snabbt. So don't overdo it.

En bra grej verkar vara att kombinera styrketräning och stretching. Du börjar med att värma upp i 5-15 minuter. Sedan stretchar du till ändläget i ditt rörelseomfång i de muskelgrupper du tänkt träna för dagen i 15-45 sekunder per muskel. Sen är det bara att ånga på ditt styrkepass! Se då också till att du utnyttjar HELA rörelseomfånget i leden så att du jobbar upp styrka i muskelns alla lägen. Till sist avslutar du med 15-45 sek stretch per muskel efter passet. Måste du välja så välj att stretcha FÖRE passet!

Har du testat allt vad träning och stretching heter men känner dig fortfarande stel? Ja men då är det sannolikt inte din träning det är fel på, utan snarare kroppen som inte kan tillgodogöra sig träningen pga andra faktorer som stress, något trauma (alltså att du trillat och slagit dig på något sätt) eller andra dagliga aktiviteter och vanor på jobbet eller skola eller vad du nu sysslar med på dagarna. Då kan kroppen behöva en liten skjuts av en professionell terapeut, jag har hört att osteopater är grymma på just detta området, men jag kan vara lite biased också.

Stretcha lugnt!


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page