top of page

Vad är en dysfunktion? Lite ledlära och hur man skapar rörelse.


Dysfunktion är benämningen på en led som inte rör sig som sig bör. Varför något inte rör sig optimalt kan bero på många olika saker som stela muskler, otränat nervsystem eller tighta ligament. Men ofta är det själva leden och ledkapseln som orsakar problem i rörelseomfånget. Innan vi börjar är det bra att veta att inom manuell medicin pratar man om Range Of Motion = ROM som säger hur mycket rörelse det finns i en led och Quality Of Motion = QOM hur kvalitén av rörelsen är.

LEDLÄRA

En led består av två benändar som omfamnas av en ledkapsel. Inuti detta ledkomplex är det fullt med ledvätska, även kallad synovialvätska vilket är till för att smörja ledytorna för att minska friktion samt ge cellerna inuti kapseln näring. Svinviktigt glidmedel med andra ord!

Därför är det viktigt att ledvätskan mår bra och den omsätts som bäst när vi rör på oss och liksom pumpar runt vätskan inuti leden. Om vi slutar röra på oss eller sitter ner en stor del av våra liv så kan små densitetsskillnader uppstå i ledvätskan och leden får svårt att röra sig som den är skapt att göra. Detta kan i sin tur leda till att muskler och ligament forceras in i ett nytt rörelsemönster då leden tillåter ett nytt ROM som musklerna runt om måste anpassa sig efter – det är leden som är boss! Om inte ledvätskan hålls i gott skick kan alltså muskelbalansen rubbas och en ond cirkel är igång – leden låter inte muskeln jobba optimalt, som inte låter ligament töjas ut, som i sin tur inte rör tillräckligt mycket på leden, som minskar ROM ytterligare osv. Detta påverkar även QOM på ett negativt sätt.

ROM minskar med åren men QOM kan man behålla om man bara har viljan att hålla kvar den i gott skick genom träning och rörelse. Många har ett stort rörelseomfång (ROM) men dessvärre en sämre kvalité (QOM) än önskat i rörelsen. Både bristfälliga ROM och QOM kan benämnas som dysfuktioner, terapeuten bara anpassar sin behandling efter vilken effekt som är mest lämpad för den specifika patienten. Däremot inte sagt att ROM och QOM inte hänger ihop!

HUR MAN SKAPAR RÖELSE

För att hjälpa en patient med leddysfunktion finns många olika tekniker. Som färgad av osteopatin plockar jag gärna fram HVLA (High Velocity Low Amplitude = Knak o brak på ren svenska) och Artikulation i min verktygslåda. Faktum är att knaket som låter vid en höghastighetsmanipulation (HVLA) är när ledvätskans små densiteter återställs, samma fenomen som att knäppa ihop fuktiga hänger tätt och sedan sära på dem snabbt! ROM och QOM ökar när rörelse skapas genom snabb impuls i leden. För de patienter som inte lämpas för HVLA så är Artikulation suveränt, både för att öka ROM och QOM genom att rytmiskt och mjukt "introducera" normal rörelse genom att passivt (patient är avslappnad i musklerna och låter terapeuten göra jobbet) föra leden till sitt ändläge, samt lära om nervsystemet hur leden borde röra sig.

Resultaten blir glada leder, glada rörelsemönster, glada människor! En liten lektion om leder och rörelse som ledde till inblick i osteopatins tekniker, hoppas det var givande!


Fler blogg inlägg du
kommer gilla
bottom of page